Sidebar

18
Jue, Jul

El Jurado del XXXIV Premio Born de Teatro 2009, formado por Jordi Boixaredas, actor de teatro, cine y televisión, Isabel Maria Díaz, Investigadora teatral, dramaturga y profesora. Doctora en Filosofía y Letras, Joan Arrom, gerente de la Fundació Teatre Principal de Palma, Esteve Miralles, escritor, traductor y profesor y Yolanda Pallín, dramaturga y profesora de la RESAD, han otorgado por unanimidad el premio a la obra 'La dona que perdia tots els avions' de Josep Maria Miró Coromines.

La DOTACIÓN del premio es de: 18.500 € más la edición de la obra ganadora en bilingüe (Primer Acto), en la lengua original (Arola), gallego (Revista Galega de Teatro) y euskera (Artezblai). Las obras finalistas han sido: L´habitació, La mina de sal y Quan digui tres, según ha señalado  la Secretaria del Premio Born de Teatro, Laura Anglada.

Según el acta del jurado : La dona que perdia tots els avions: Text d´excepcional qualitat poètica que genera una atmosfera onírica i amenaçant, misteriosa i hipnòtica. A través d´escassos elements, un lloc exòtic i remot, objectes simbòlics, personatges inquietants, el text obliga a l´espectador a col·laborar en la reconstrucció d´una realitat habitada pels fantasmes del desig reprimit. El jurat de la trenta-quatrena edició del Premi Born ha destacat aquesta obra per la seva originalitat literària i el seu potencial dramàtic i per això, ha decidit de manera unànime que La dona que perdia tots els avions sigui l´obra guanyadora del Premi Born 2009.

Josep Maria Miró Coromina (Vic, 1977) és llicenciat en direcció i dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona, doctorant en literatura catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i llicenciat en Periodisme per la UAB. Actualment és autor resident del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en el projecte T6 de la temporada 2010-2011. Ha estat un dels participants en el cicle Assajos Oberts 2008-2009 del Teatre Lliure i un dels autors participants en el cicle de la dramatúrgia catalana contemporània 2007 que organitza la Sala Beckett de Barcelona. Forma part de la Companyia La Reina de la nit de Xavier Albertí i Lluïsa Cunillé des de 2008.

És autor de La dona que perdia tots els avions (2009), Allà on els escarabats escoltaven contes (2009) (Dramatúrgia a partir de contes de Joan Barril), El dia que vaig conèixer Harold Pinter (Dramatúrgia a partir de textos de Harold Pinter) (2009) –La Cuina, Biblioteca Bonnemaison–, Una història explicada del revés, o no (2009) –Cicle Assajos Oberts. Teatre Lliure–, La dona i el debutant (2008) –Premi Ex Aequo Teatre Principal de Palma de Mallorca de Textos dramàtics 2008. Editorial El Gall.–, La gran nit de Lurdes G. (2008) –Coautoria amb Cristina Clemente. Accèssit Premi Teatre Lluís Solà Sala 2008. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Teatre Versus i gira per Catalunya–, Quan encara no sabíem res (Poema dramàtic per a sis veus urbanes i un músic) (2007) –Finalista internacional de l’Stückmarkt que organitza el Berliner Festspiele entre autors de tota Europa. XX Premi de teatre 50è aniversari crèdit andorrà 2007. Publicat per Arola Editors. Teatre Tantaranta–, 360” (2006) –Accèssit del XX concurs de textos teatrals Marqués de Bradomín d’autors joves d’Espanya. Publicat per  l’INJUVE (Instituto Espanyol de la Juventud). Lectura dramatitzada Obrador Sala Beckett i Teatre Kursal (Manresa)–, Les dones de Caín (2005) –IV Premi Ramon Vinyes. Pròxima publicació Editorial L’Albí. Teatre El Magatzem (Tarragona)–, Per molts anys, fill (2006) –Premi de Teatre breu dels XVIII premis literaris penedesencs. Publicacions de l’Institut d’Estudis Penedesencs–, L’esvoranc (2005) –IX Premi Boira de teatre. Editorial Embuscall. Institut del Teatre de Vic / IX Mostra de Teatre de Barcelona–,  11/7: L’escorxador (2005) –Millor text i muntatge del concurs de monòlegs basats en fets reals La realitat supera la ficció organitzat per la Universitat de Girona i la Fundació Joan Lluís Vives. Teatre Sant Domènec (Girona)–. També ha escrit les peces breus De puta mare (2009) –Arola Editors. Publicació en motiu del desè aniversari de l’editorial–, Estimat Senyor Puigdollers (2008) i La petita princesa Divina, que no era divina, ni petita, ni volia ser princesa (2007) –Ambdós aplegats dins la col·lecció de l’Associació d’actors i directors professionals de Catalunya (AADPC)–.

Ha dirigit els textos propis Una història explicada del revés, o no, La dona i el debutant, Quan encara no sabíem res, La gran nit de Lurdes G. -Codirecció amb Cristina Clemente- i la lectura dramatitzada de 360” i també adaptacions de textos d’autors com Harold Pinter, Santiago Rusiñol, Blai Bonet i Edgar Allan Poe. També ha dirigit Litúrgia E/XXI (Espectacle de creació a partir de materials medievals i els drames litúrgics de Santa Maria de l’Estany) i ha participat com a director i dramaturg en càpsules de l’espai de creació Areatangent. Ha treballat com ajudant de direcció de Xavier Albertí en vuit produccions entre 2005 i 2008, de Toni Casares i de la coreògrafa Germana Civera. També ha col·laborat en l’adaptació al català del muntatge francès Le frigo (La nevera) de Copi, dirigit per Vincent Poirer (Sala Muntaner).

En televisió ha treballat a l’equip de guionistes de la sèrie Mar de fons i Zoo de Diagonal TV per TV3 ambdues ideades per Josep Maria Benet i Jornet.

En el camp de la docència, imparteix classes de dramatúrgia / iniciació al teatre per adolescents dins el Projecte escola i ha estat responsable de les classes d’historiografia en el postgrau “Independent Reporter – Welcome Sarajevo” organitzat per l’agència de comunicació Kvlar Fotoperiodistes a la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB- (Febrer. 2007).

L’any 2000 es va llicenciar en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment col·labora al programa Extraradi de COM ràdio i ha estat col·laborador al programa Bones vibracions de COM ràdio (estiu 2009) i en els magazines de cultura La ràdio dels sentits i Nautilus de RNE-R4 (2007-2009). Com a periodista ha treballat en ràdio a COM ràdio (2004-2006), Radio Nacional d’Espanya (1999-2003) i Ràdio Sant Cugat (1995-2000). En premsa ha estat redactor del diari El 9 Nou, cap de cultura del Diari de Sant Cugat, en el web www.bcn.cat i Col·laborador de Revista de la UNESCO a Catalunya i de la publicació en llengua anglesa Bcnweek. En l’àmbit periodístic també és coautor del llibre AFAMCA, vint anys treballant per als nostres sobre l’Associació de Familiars de malalts mentals de Catalunya.

Nuevo número de la revista ARTEZ


Visita nuestra librería online

Todos los libros de la editorial artezblai

NOVEDADES EDITORIALES

Los cinco continentes del Teratro

Querido lector, quisiera contarte aquí cómo nació la idea de este libro porque el origen, como sabes, es al mismo tiempo, el inicio y el fundamento. A fines del siglo pasado, estábamos sorprendidos de que nuestro libro El arte secreto del actor. Diccionario de antropología teatral –publicado por primera vez en 1983– continuara siendo editado y traducido en diferentes idiomas. Probablemente resultó eficaz su fórmula simple en la que textos e imágenes tienen la misma importancia, y uno constantemente remite al otro; las ilustraciones se volvían protagonistas para sostener un nuevo campo de estudios, la antropología teatral ideada por Eugenio. Si como estudioso del teatro yo había colaborado con la antropología teatral, ahora le pedía a Eugenio su participación en la vertiente de la Historia, con un libro que imaginábamos como un complemento del precedente. Aun teniendo que decidir toda la organización del libro, me respondió que era una buena idea y me propuso que los argumentos giraran en torno a las técnicas, nunca lo suficientemente estudiadas, de los actores.
Precio : Próximamente

Puntos de vista

Es un privilegio el poder dar a conocer el trabajo que desde finales de los años 60 Suzanne Osten ha desarrollado tanto en Suecia como en el resto del mundo, a través de presentaciones, giras, conferencias y workshops. El alcance de la obra de Suzanne se se debiera condensar en unas pocas palabras toda su obra hablaría de: riesgo, compromiso, comunicación, lucha y una inalterable apuesta por los olvidados dentro de los olvidados: los niños. Y junto a ellos los jóvenes. Es a ellos a los que Suzanne ha dedicado una enorme parte de su actividad creadora.
Precio : Próximamente

Poética del drama moderno

El objeto de esta obra es el de definir el nuevo paradigma de la forma dramática que aparece hacia 1880 y que continúa hasta hoy en las dramaturgias contemporáneas. Se tiende así un puente entre las primeras obras de la modernidad en el teatro como las de Ibsen, Strindberg o Chejov, y las más recientes, ya se trate de las obras de Heiner Müller, Bernard-Marie Koltès o Jon Fosse. Jean-Pierre Sarrazac desvela la dimensión rapsódica del drama moderna: una forma abierta, profundamente heterogénea, en la que los modos dramático, épico y lírico, e incluso argumentativo (el diálogo filosófico que contamina al diálogo dramático), no dejan de ensamblarse o de solaparse. Lejos de compartir las ideas de “decadencia” (Luckàcs), de obsolescencia (Lehmann) o de la muerte del drama (Adorno), Poética del drama moderno dibuja contornos, siempre en movimiento, de una forma la más libre posible, pero que no es la ausencia de forma.
Precio : Próximamente

La zanja

¿En qué momento compartimos el viaje que nos hizo ser tan iguales? ¿Cómo reprocharnos y atraernos tanto? La respuesta está en el tiempo pasado, en nuestros ancestros, en el recuerdo común que permaneció oculto. Porque en definitiva, hemos heredado las acciones de unos hombres sobre otros y las influencias sobre el colectivo. La Zanja refleja el encuentro entre dos mundos, ese ciclo infinito que se repetirá una y otra vez. Es un trabajo exhaustivo de creación, surgido de la documentación de las crónicas de la época y nuestros viajes al Perú actual.
Precio : 10€

Pasarela Senegal

En enero de 2007 el diseñador Antonio Miró presentó en la Pasarela de Barcelona un desfile no exento de polémica con ocho inmigrantes sin papeles y una escenografía con una patera y cajas. De tal acontecimiento le surge la idea de la obra a López Llera, quien, a raíz del suceso siente la necesidad de reflexionar sobre el papel del artista en la sociedad del espectáculo2, sobre la validez y efectividad de las denuncias sociales a través del arte y sobre el sentido de su propia escritura. La pieza constituye una magnífica denuncia dramática de la banalización de la cultura y del espectáculo.
Precio : 10€

Hacia una poética del arte como vehículo de Jerzy Grotowski

La reinvención de Pere Sais ondea en el título de la obra: Hacia una poética del arte como vehículo. Grotowski, como se sabe, imaginaba que la “cadena” de las performing arts podía mantenerse tensa entre dos extremos: el arte como presentación por una parte y el arte como vehículo en el extremo opuesto. Al hablar de poética del arte como vehículo se realiza un salto epistemológico.
Precio : 24€