Festivales

Obras de Shakespeare y Bernhard de la mano de Brett Bailey y Carme Portaceli en Temporada Alta

El festival Temporada Alta de Girona y Salt ofrece dos espectáculos a partir de las obras de dos grandes autores ‘Macbeth’ de Shakespeare en una puesta en escena del africano Brett Bailey y ‘El President’ de Thomas Bernhard de la mano de Carme Portacelli dos obras que tienen en común la crítica al poder. Con la primera se podrá disfrutar los días 17 y 18 en el Teatre Municipal de Girona; la segunda, protagonizada por Francesc Orella y Rosa Renom se estrena los días 25 y 26 de octubre y se podrá ver en el Teatre Nacional de Catalunya de Barcelona del 5 de noviembre al 28 de diciembre.

 

Brett Bailey, el creador més radical del teatre africà, porta la seva última creació a Temporada Alta, ‘Macbeth’. Després de la seva polèmica exposició Exhibit B on es mostraven actors negres en vitrines, Bailey, a partir de l’òpera de Giuseppe Verdi, crea un tirànic Macbeth, un senyor de la guerra afamat de sang. El muntatge, que es podrà veure per primer cop a l’Estat espanyol el proper 17 i 18 d’octubre al Teatre Municipal de Girona, es desenvolupa en el cor de l’Àfrica actual i tracta temes com les lluites ètniques, el tràfic d’armes i els refugiats.

‘Macbeth’ és una òpera en quatre actes amb llibret de Francesco Maria Piave i la col·laboració d’Andrea Maffei. La brutal posada en escena de Bailey compta a dalt de l’escenari amb una orquestra en directe i 12 cantants d’òpera excepcionals, que representen l’última versió de la revisió de Verdi sobre la tragèdia de William Shakespeare que va ser estrenada per primera vegada el 1847 al Teatro alla Scala de Milà.

Aquesta revisió del compositor italià va augmentar la densitat del drama i va canviar la psicologia del protagonista. Mentre Shakespeare ens presentava a Macbeth com a un guerrer lleial respectat i estimat, Verdi transforma aquesta visió per convertir-lo en un personatge corromput i podrit amb una única intenció, destruir un país. Bailey agafa aquest protagonista tirànic i ens endinsa en una historia terrorífica plena de conflicte, poder i sang. Indiscutiblement l’espectacle revelació a Europa.

Carme Portaceli presenta nou espectacle, ‘El President’ de Thomas Bernhard, que s’estrenarà el proper 25 d’octubre a Temporada Alta i es podrà veure a Barcelona al Teatre Nacional de Catalunya del 5 de novembre al 28 de desembre. El muntatge, una farsa política que ataca directament les bombolles del poder, explica la vida personal del president i presidenta just després de sortir il·lesos d’un atemptat. Una radiografia social de la precària vida familiar de dos líders amb tendències dictatorials incapaços de connectar ni amb el poble ni amb ells mateixos.

És la segona vegada que Thomas Bernhard serveix d’inspiració a la directora i dramaturga Carme Portaceli. El primer cop va ser el 2008, quan ens va sorprendre amb Ante la jubilación. El 2014 és el torn de El President, una coproducció del Teatre Nacional de Catalunya amb Temporada Alta 2014 / El Canal, que compta amb la interpretació de Rosa Renom, Francesc Orella, Josep Costa, Daniela Freixas, Josep Julien, Sergi Misas i Montse Pérez. El muntatge mostra un país amb por afectat poc abans per atacs terroristes, i on el fill del President s’allista a les files anarquistes. Un text totalment magnètic, segons Portaceli, que a mesura que avança deixa entreveure la moral i els pensaments de la vida de cadascun dels personatges. Els dos líders busquen fugir de les seves situacions personals: el President tria Portugal, país que admira per l’Atlàntic i per la dictadura, per rescabalar-se d’allò que ha perdut; i la Presidenta, s’escapa a l’alta muntanya amb el mossèn, per fugir de la seva realitat. En definitiva, una crítica sense pietat i plena d’ironia d’uns personatges que van perdre la guerra, el desgast d’una classe social que morirà sense prescindir en cap moment dels seus privilegis.

Mostrar más

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba