Sidebar

20
Sáb, Jul

PresentacioFiratarrega2014Del 11 al 14 de septiembre tendrá lugar una nueva edición de FiraTàrrega en la que participarán un total de 80 compañías, 51 de las cuales serán parte de la programación oficial y las otras 29 del programa de empresa. Los países invitadas serán la República Checa, Polonia, Hungría y Eslovaquia, culturas agrupadas dentro de la marca Visegrad, asimismo, la Fira estrena dos líneas nuevas de programación: Ondara Park y Urban Nation.

 

FiraTàrrega, una plataforma que entén les arts del carrer com un espai multidisciplinari i es presenta com un catàleg d'experiències per als espectadors que vulguin deixar-se sorprendre. FiraTàrrega és motor de l'activitat artística en l'àmbit europeu, ja que no només programa i exhibeix sinó que incita l'excel·lència en l'àmbit de la creació en l'espai públic.

Pel que fa al Programa Oficial, està compost de 51 companyies i 52 espectacles, dels quals 26 espectacles són estrena, el que representa el 50% de la programació oficial. 38 espectacles (73%) són de teatre de carrer, mentre que la resta, 14 espectacles (27%), són de sala. Pel que fa als públics, una tercera part de la programació oficial (16 espectacles, 31%) està dirigida a adults, mentre que la resta, 36 espectacles, (69%) són aptes per a tots els públics.

La Fira aposta per una creació d'autor, compromesa, inclusiva i transnacional. D'autor perquè la fira dóna suport a propostes amb un accent marcadament personal i compromès, com és el cas de la companyia Kamchatka, que tancarà la seva trilogia sobre l'exili amb Fugit; o bé Animal Religion, que ubicaran el seu espectacle de circ Chicken Legz en una granja.

Tàrrega també busca creació compromesa, i és per això que comptarà amb propostes de teatre polític i social, com la Fundación Collado-Van Hoestenberghe i Piero Stenier, que presentaran Constructivo. Una altra de les línies importants de la fira és la dedicada a la participació ciutadana i que aquest any està dedicada a col·lectius poc visibles. En aquesta línia, Amantis ha preparat Som, un treball que incorpora persones amb discapacitat psíquica, física i mental. L'hongarès Martin Boross, amb la companyia Stereo Akt, proposa un espectacle en què nous ciutadans targarins, persones immigrants, formen part del projecte i posen en escena la seva realitat, els seus somnis i les seves pors.

La Fira vol igualment cercar l'excel·lència i és la incitadora de moltes propostes: no comença el dia 11 de setembre, si no que ja fa mesos que està en marxa. Gran part de la programació sorgirà del Programa de Suport a la Creació: laboratoris, residències i produccions transnacionals. La Fira, a més, ha propiciat encontres com el de Los Galindos, que han dirigit Ti-Tlan (Lugar entre), una peça de circ itinerant amb la violència com a tema principal que està produïda entre les institucions mexicanes Conarte, INBA i FiraTàrrega. Gràcies al programa Iberescena s'ha tirat endavant la producció entre Teatro Ojo (Mèxic) i Obskené (Catalunya).

Per primera vegada en 34 anys FiraTàrrega inaugura amb un espectacle de producció pròpia. Es tracta d'un espectacle de teatre de carrer, amb música en viu, dirigit pel xilè Ignacio Achurra, director artístic de la companyia La Patriótico Interesante, i un dels creadors llatins amb més projecció internacional. Una història que parla sobre la diversitat i la resistència cultural, i que reflexionarà sobre com els estats totalitaris, els interessos econòmics i les ideologies afins a la mundialització estenen el seu domini territorial i amenacen la pervivència de les cultures minoritàries. Una proposta que convida el públic a viatjar pels espais de la identitat personal i col·lectiva i a recuperar un espai de llibertat que ens permeti somiar en la germanor entre tots els pobles del nostre planeta.

Polònia, República Txeca, Hongria i Eslovàquia són les cultures convidades d'aquesta 34a edició. Els quatre països formen l'anomenat grup del Visegrad i aportaran 6 peces a la programació, representants de l'actualitat escènica d'aquest gran focus creatiu centreeuropeu. Cada producció destaca per la seva singularitat, i també per la joventut dels seus equips creatius. Entre els participants, Sergeant Tejnorová & The Commando amb l'espectacle Edge (coproducció entre els 4 països del grup Visegrad), VerTeDance / Jiři Havelka / Clarinet Factory amb Correction (República Txeca), Jaro Viňarsky amb Animal Inside (Eslovàquia). En una altra categoria caldria ubicar el treball dels polonesos Teatr KTO i el seu The Blind, inspirat en l'Assaig sobre la ceguesa de José Saramago. Es tracta d'un dels espectacles de teatre de carrer més importants de l'escena internacional actual.

FiraTàrrega proposa aquest any un nou pol de programació que agrupa les propostes més lúdiques de la programació, en què s'hi podran trobar diversió i entreteniment assegurats. La zona tindrà tres espais d'actuació: la Fassina, el carrer Migdia i el parc del Reguer. S'hi presentaran peces per a tots els públics i amb vocació popular. Entre els principals protagonistes hi haurà La Troba Kung-fú, Guillem Albà & The All In Orchestra, la roller-disco del Dr. Batonga!, Wet Picnic, Jam o Efímer. Com a colofó, tanca la programació d'aquest espai dedicat a l'entreteniment l'estrena de la darrera producció de Laïtrum, Micro Shakespeare, produïda entre la mateixa companyia i el National Theatre de Londres.

La programació de FiraTàrrega és també un punt de trobada i diàleg entre programacions nacionals i internacionals. És per això que presentem espectacles en col·laboració amb espais d'exhibició, institucions o espais de mercat estratègics com són INBA (Mèxic), Without Walls Consortium (UK), Festival Mira Miró (Bèlgica), Fringe Madrid, Ayuntamiento de Zaragoza – Fiestas del Pilar, Festival Temporada Alta, Festival Grec, Trapezi o Institut del Teatre (IT Emergents). Algunes de les produccions en aquest apartat són Dynamite & poetry dels belgues 5feet16, Los nadadores nocturnos del col·lectiu madrileny Draft.inn, Yi-Ha de la companyia Los Moñekos, o bé Rudo de Manolo Alcantara.

Part del Focus Visegrad tindrà lloc a la part professional de FiraTàrrega. El Focus oferirà un debat obert, la presència de companyies i professionals en un estand a la Llotja i una delegació de professionals de fins a 20 entitats. El projecte s'ha fet en col·laboració amb els Instituts d'Arts dels 4 estats de Visegrad i el finançament del Visegrad Fund.

La part professional compta també amb molts professionals que participen per primera vegada a FiraTàrrega, en el marc de diferents accions impulsades amb la col·laboració amb diverses entitats. Les directores del Performing Arts Meeting in Yokomana (TPAM) encapçalaran una delegació en què s'han convidat 10 programadors del Japó, que es complementarà amb la invitació de professionals de la Xina, Corea del Sud i Singapur. Tres dels professionals vénen convidats per l'Institut Ramon Llull, en una primera acció d'intercanvi amb l'encara massa desconegut i llunyà sector cultural asiàtic que continuarà en les pròximes edicions de la Fira. Per altra banda, Tàrrega serà escenari de la reunió de la Red Periferias. El programa PICE d'Acción Cultural Española permetrà que 5 dels directors dels festivals iberoamericans membres de la xarxa Periferias estiguin presents a FiraTàrrega, durant la qual mantindran la reunió general de la xarxa i participaran a la Trobada per a l'intercanvi.

Entre altres activitats, destaca el Lunch Meeting, organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i que se celebra per novè any consecutiu, o la 2a edició de la presentació de l'actualitat del circ de Finlàndia a càrrec de CircusInfo Finland.

Per altra banda, sota el títol 'URBAN NATION', FiraTàrrega presenta tres vetllades dedicades a la millor dansa hip-hop del moment. Tres hores intenses per jornada amb la presència de Brodas, Circle of Trust, Iron Skulls i el DJ. Save the Cheerleader.

En aquesta línia, FiraTàrrega aposta també per la creació de talent a partir de la formació. Ara fa dos anys, FiraTàrrega va arrencar una nova línia d'actuació proposant la primera edició del Màster de Creació en Arts de Carrer, una iniciativa pedagògica pionera en l'àmbit internacional. Dos anys després, d'acord amb el caràcter biennal de la proposta, arranca la seva segona edició. Els estudis tenen com a finalitat formar professionals de la creació a l'espai públic, i esdevenir un pont entre la formació i el mercat. Les persones interessades a formar part del curs que tindrà lloc del gener a l'octubre de 2015 ja poden preinscriure des de l'1 de juliol.

 


Nuevo número de la revista ARTEZ


Visita nuestra librería online

Todos los libros de la editorial artezblai

NOVEDADES EDITORIALES

Los cinco continentes del Teratro

Querido lector, quisiera contarte aquí cómo nació la idea de este libro porque el origen, como sabes, es al mismo tiempo, el inicio y el fundamento. A fines del siglo pasado, estábamos sorprendidos de que nuestro libro El arte secreto del actor. Diccionario de antropología teatral –publicado por primera vez en 1983– continuara siendo editado y traducido en diferentes idiomas. Probablemente resultó eficaz su fórmula simple en la que textos e imágenes tienen la misma importancia, y uno constantemente remite al otro; las ilustraciones se volvían protagonistas para sostener un nuevo campo de estudios, la antropología teatral ideada por Eugenio. Si como estudioso del teatro yo había colaborado con la antropología teatral, ahora le pedía a Eugenio su participación en la vertiente de la Historia, con un libro que imaginábamos como un complemento del precedente. Aun teniendo que decidir toda la organización del libro, me respondió que era una buena idea y me propuso que los argumentos giraran en torno a las técnicas, nunca lo suficientemente estudiadas, de los actores.
Precio : Próximamente

Puntos de vista

Es un privilegio el poder dar a conocer el trabajo que desde finales de los años 60 Suzanne Osten ha desarrollado tanto en Suecia como en el resto del mundo, a través de presentaciones, giras, conferencias y workshops. El alcance de la obra de Suzanne se se debiera condensar en unas pocas palabras toda su obra hablaría de: riesgo, compromiso, comunicación, lucha y una inalterable apuesta por los olvidados dentro de los olvidados: los niños. Y junto a ellos los jóvenes. Es a ellos a los que Suzanne ha dedicado una enorme parte de su actividad creadora.
Precio : Próximamente

Poética del drama moderno

El objeto de esta obra es el de definir el nuevo paradigma de la forma dramática que aparece hacia 1880 y que continúa hasta hoy en las dramaturgias contemporáneas. Se tiende así un puente entre las primeras obras de la modernidad en el teatro como las de Ibsen, Strindberg o Chejov, y las más recientes, ya se trate de las obras de Heiner Müller, Bernard-Marie Koltès o Jon Fosse. Jean-Pierre Sarrazac desvela la dimensión rapsódica del drama moderna: una forma abierta, profundamente heterogénea, en la que los modos dramático, épico y lírico, e incluso argumentativo (el diálogo filosófico que contamina al diálogo dramático), no dejan de ensamblarse o de solaparse. Lejos de compartir las ideas de “decadencia” (Luckàcs), de obsolescencia (Lehmann) o de la muerte del drama (Adorno), Poética del drama moderno dibuja contornos, siempre en movimiento, de una forma la más libre posible, pero que no es la ausencia de forma.
Precio : Próximamente

La zanja

¿En qué momento compartimos el viaje que nos hizo ser tan iguales? ¿Cómo reprocharnos y atraernos tanto? La respuesta está en el tiempo pasado, en nuestros ancestros, en el recuerdo común que permaneció oculto. Porque en definitiva, hemos heredado las acciones de unos hombres sobre otros y las influencias sobre el colectivo. La Zanja refleja el encuentro entre dos mundos, ese ciclo infinito que se repetirá una y otra vez. Es un trabajo exhaustivo de creación, surgido de la documentación de las crónicas de la época y nuestros viajes al Perú actual.
Precio : 10€

Pasarela Senegal

En enero de 2007 el diseñador Antonio Miró presentó en la Pasarela de Barcelona un desfile no exento de polémica con ocho inmigrantes sin papeles y una escenografía con una patera y cajas. De tal acontecimiento le surge la idea de la obra a López Llera, quien, a raíz del suceso siente la necesidad de reflexionar sobre el papel del artista en la sociedad del espectáculo2, sobre la validez y efectividad de las denuncias sociales a través del arte y sobre el sentido de su propia escritura. La pieza constituye una magnífica denuncia dramática de la banalización de la cultura y del espectáculo.
Precio : 10€

Hacia una poética del arte como vehículo de Jerzy Grotowski

La reinvención de Pere Sais ondea en el título de la obra: Hacia una poética del arte como vehículo. Grotowski, como se sabe, imaginaba que la “cadena” de las performing arts podía mantenerse tensa entre dos extremos: el arte como presentación por una parte y el arte como vehículo en el extremo opuesto. Al hablar de poética del arte como vehículo se realiza un salto epistemológico.
Precio : 24€