El Chivato

Sismògraf 2016 recibe un 25% más de público

El festival cierra su presente edición con un total de 15 mil espectadores y registra un 33% más de profesionales acreditados que el año pasado, superando los doscientos.

 

La vuitena edició del Festival Sismògraf conclou després de quatre dies de moviment frenètic a Olot i dansa per a tots els gustos. Segon any com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya, han assistit al festival 15 mil persones (un 25% més que l’any passat), un cop celebrat el darrer espectacle, un macroshow aeri ‘Eterfeel Fest’ (cia. Aerial Jockey Strada).

Segons Tena Busquet, directora artística del festival: «La del Sismògraf, és una oferta sense complexos». Fins a trenta-tres espectacles han composat el programa oficial d’enguany, que s’ha concretat en una cinquantena d’actuacions en diferents espais de la ciutat a l’aire lliure o en sala. Gairebé totes les entrades de pagament s’han exhaurit.

Participació dels professionals del sector

Dels més de 200 professionals que han passat per Sismògraf, el 25% són internacionals. Cal destacar l’important focus d’anglesos presents, aspecte treballat amb l’ICEC, i d’holandesos. A més, s’ha comptat amb la presència de programadors de pràcticament tots els països europeus. El Sismògraf 2016 ha estat el marc de la jornada anual de l’European Dancehause Network i s’ha presentat la segona edició del projecte Circula! impulsat per les associacions de professionals de la dansa de Catalunya (ApdC), Comunitat de Madrid (APDCM), Comunitat Valenciana (APDCV) i País Vasc (ADDE) que té l’objectiu de facilitar la mobilitat dels artistes de dansa.

Tena Busquets ha dit que «durant aquests dies s’han fet molts contactes, m’han arribat molts comentaris d’artistes que tenien peticions i programadors interessats en les propostes».

El Sismògraf també ha acollit un taller de dansa a càrrec de Cesc Gelabert per a professionals de la salut, programat en relació al treball del festival al voltant dels conceptes de dansa i benestar; un taller en taller en dansa per a educadors i treballadors socials, promogut a través de l’Apropa Cultura, i un taller de vídeo impartit per Derek Pedrós, destinat a la creació de vídeos per a la promoció d’un espectacle de dansa.

5 estrenes i propostes participatives

Sismògraf ha acollit cinc estrenes que són totes elles també coproduccions del mateix festival. ‘Follow the leader’, de XeviXaviXou; ‘Eden Club’, d’Inés Boza/SenZa TeMOo & Giulia Valle; ‘Si sabes lo que hay’, de Fundación Collado-Van Hoestenberghe, ‘Espheres’, de Moviment Lantana i ‘Etherfeel fest’ (d’Aerial Jockey Strada), que es farà aquesta mateixa tarda.

Al Teatre Principal d’Olot es va poder veure ‘Siena’ de la Veronal i la companyia va presentar ‘Siena Site’ al Museu de la Garrotxa on la dansa es combinava La càrrega de Ramon Cases o les escultures de Josep Clarà.

La programació ha estat molt variada, ha combinat els espectacles de carrer i les de sala i un ventall molt ampli d’estils i propostes. A més, com bé ha explicat la directora, «aquesta edició ha destacat pel gran nombre d’espectacles participatius que s’ha programat i que han fet que el públic ballés molt», com ‘Molar’ (Quim Bigas), ‘Life in the universe’ (Hello!Earth) o ‘Si sabes lo que hay’ (Fundación Collado-Van Hoestenbrghe)

Sismògraf demostra que la dansa contemporània arriba a tothom, perquè al final, de cos, en tenim tothom i és el cos l’eina que fan sevir el ballarins. Per això, és fàcil sentir-se identificat i proper a la dansa; ningú s’ha d’espantar d’un cos movent-se, perquè tots en tenim i tots podem ballar», ha afegit Busquets, satisfeta de la bona acollida del programa pel públic assistent i el professional.

Laila Tafur guanyadora de la Caravana de Tràilers

El solo de Laila Tafur ‘Monstruo’, ha guanyat el premi per votació del públic de la Caravana de tràilers. El premi consisteix en l’estrena de l’espectacle a Olot, ja sigui en la propera temporada o bé en l’edició 2107 de Sismògraf.

D’altra banda, en el transcurs de la inauguració de les jornades professional, el conseller de Cultura, Santi Vila va presentar el Premi Delfí Colomé l’objectiu del qual és incentivar i motivar el treball de creació i producció dins el sector de la dansa d’arrel tradicional, potenciant el seu llenguatge com a matèria. El projecte guanyador, dotat amb 10 mil euros, s’estrenarà al festival ÉsDansa 2017.

Sismògraf continua amb les rèpliques

Enguany i per primer cop, Sismògraf s’estén i programa espectacles del programa fora dels dies del festival, sota el nom de «rèpliques», seguint amb la terminologia volcànica.

Després del festival, les rèpliques tindran lloc majoritàriament durant l’abril, el mes de la dansa. Són: ‘Tots dansen’ amb coreografies d’Álvaro de la Peña; una prèvia de Sant Jordi de la companyia Mal Pelo ‘El cinquè hivern’; ‘+45’ del coreògraf Sebastián García Ferro i SismOFFgraf, l’OFF del Festival Sismògraf, petit festival de dansa local, amateur, emergent, experimental i experiencial. Al maig, l’Esbart d’Olot celebra el vintè aniversari de la seva recuperació i ho fa amb l’espectacle ‘Vint’.

Les rèpliques s’allargaran fins a l’estiu amb ‘Oskara’, una proposta de Kukai Dantza i Marcos Morau. Es podrà veure a l’agost, amb el festival ÉsDansa de Les Preses.

Mostrar más

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba