El Chivato

Valoración de Trapezi 2015

Trapezi, la Fira del circ de Catalunya celebrada en Reus del 7 al 10 de mayo se consolida como punto de encuentro profesional del circo en una edición festiva y de calle. La 19 edición de Trapezi ha estado muy centrada en los espacios públicos y sigue consolidándose en su apartado profesional con la participación de 110 profesionales, un aumento del 34% respeto el año pasado.

 

Reus arriba avui al final de la 19a edició del Trapezi, Fira del Circ de Catalunya. El certamen ha concentrat en 4 dies 70 actuacions de 43 companyies, i ha fet que Reus esdevingui un any més la capital del circ, en una festa popular que ha tingut lloc, en gran part, al carrer. La programació del Trapezi està estretament lligada a creació catalana i enguany els protagonistes de la Fira han estat els espectacles a l’espai públic, on ha tingut lloc un 70% de la programació. El bon temps ha acompanyat, i carrers i places de Reus s’han convertit en pistes de circ que han reunit milers d’espectadors.

La ciutat de Reus ha rebut des de principis de setmana 135 artistes de circ que han actuat a 15 sales i place i en 26 escenaris diferents, ja que molts dels espais han acollit més d’una companyia. Un total de 226 persones –entre artistes, treballadors i professionals- s’han allotjat a Reus. La Fira ha gestionat un total de 552 pernoctacions a la ciutat i uns 1.150 àpats.

Present, passat i futur s’han trobat a Reus durant quatre dies: la programació ha comptat amb diferents disciplines i amb espectacles per a totes les edats, i ha ofert circ amb estètiques variades, congregant per exemple una companyia emblemàtica i amb una llarga trajectòria com Los Excéntricos; d’altres reconegudes internacionalment com Animal Religion i companyies que presentaven el seu primer espectacle, com Hotel Iocandi, que l’any passat mostrava el seu working progress davant dels professionals a la fira i que divendres van estrenar la seva primera proposta, Esquerdes.

Enguany la direcció artística ha apostat també per la presència de companyies de la resta de l’estat amb la intenció de reflectir la creació de fora de Catalunya. Un total de 9 propostes de l’Estat espanyol han format part de la 19a edició de Trapezi. La fira ha fet especial atenció a Andalusia, amb un focus de circ andalús que ha comptat amb la participació de la cia Barré, Minusmal, Tresperté, Vaivén Circo, Vol’e Temps.

Tot i el protagonisme del carrer d’aquesta edició, la Fira ha volgut continuar fent costat al circ de sala, un terreny que el sector del circ ha de conquerir en els propers anys. Així, diverses companyies de gran qualitat han ocupat les sales i teatres de Reus amb una molt bona resposta per part del públic. És el cas de Le poivre Rose que s’ha instal·lat al Teatre Fortuny o les dues propostes catalanes al Teatre Bartrina: la jove companyia circ Pistolet i el Col·lectiu Tierra, que presentava F.I.R.A., una producció de l’Ateneu Popular 9Barris. També s’han omplert els espectacles per als més petits, Petits Prínceps de Mumusic Circus i Simplemente Clara de Minusmal. A última hora de dissabte s’havien venut 2.549 entrades i repartit 723 invitacions a professionals.

Trapezi ha millorat aquest any la xifra de professionals assistents arribant als 110, un augment del 34% respecte l’any passat. D’aquests, 58 són programadors de 40 entitats diferents, un 25% dels quals (15) són de procedència internacional. Pel que fa als 52 professionals acreditats restants són distribuïdors, companyies i agents culturals. A més a més, s’han acreditat per cobrir la fira 42 periodistes de 30 mitjans diferents. Així la Fira segueix creixent i explotant el seu potencial com a mercat estratègic de les arts del circ a Catalunya, i esdevé la seva principal plataforma de contractació. A més, Trapezi continua sent la fira de referència del sector a tot l’Estat.

A la vegada, Trapezi segueix treballant en la seva vessant de punt de trobada del món del circ, organitzant trobades per donar suport a la creació i vertebrar el sector. En són bons exemples la primera trobada per una futura associació espanyola de circ, que ha reunit les associacions existents a l’estat espanyol, o la reunió del nou projecte transfronterer Camins Emergents, organitzat per la Grainerie de Toulouse.

Així, Trapezi vol ser més que un aparador de propostes, i és per això que dóna suport a la creació circense des de diverses iniciatives. Aquest any, per primera vegada, la Fira ha acollit en residència una companyia, en una experiència molt positiva que l’organització té ganes de continuar. La malabarista portuguesa Dulce Duca es va instal·lar a Reus una setmana, on ha estat preparant part del seu espectacle que posteriorment s’ha mostrat als professionals, dins la proposta Dóna’m una pista. La companyia Eia també ha pogut ensenyar en quin punt es troba la seva nova creació i despertant un notable interès als professionals assistents.

Alhora, la fira col·labora amb la formació a través d’El Covador, l’única trobada entre escoles professionals del circ a l’Estat, on alguns alumnes han pogut mostrar els números en què estan treballant. També ho fa amb el Giny, escola de circ i teatre gestual de la ciutat de Reus, amb qui el Trapezi té una relació de col·laboració. Enguany, el Giny ha ofert un tast de circ de diverses disciplines a la plaça Evarist Fàbregas.

Des de fa dos anys, l’objectiu de reforçar la comunicació del festival amb una campanya està començant a donar els seus fruits. A part d’una pujada de públic als espectacles, un altre augment destacable ha estat el dels perfils de la Fira a les xarxes socials, que es van començar a l’edició anterior. Trapezi ha pràcticament doblat els seus seguidors dels seus perfils: Twitter ha passat de 420 a 838 seguidors (un augment del 99%); Facebook de 1200 a 3340 (un 178% més) i Instagram de 180 a 349 (un 94%). A més a més, Trapezi ha estrenat nova web en aquesta edició.

La Fira ha transcorregut amb normalitat i només hi ha hagut dues incidències en la programació: una lesió no ha permès actuar a la companyia Silosénomecuelgo, actuació que ha estat substituïda amb la peça de Clara Pietro titulada & me; i per motius tècnics s’ha hagut de suspendre el darrer passi de Tauromàquina d’Animal Religion.

Mostrar más

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba